Kurs baristyczny I stopnia

Jeżeli nie wyobrażasz Sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy i chciałbyś na jej temat wiedzieć wszystko zapraszamy na kurs balistyczny dla profesjonalistów. Przekonaj się czy drzemie w Tobie duch baristy! Zdobądź niezbędną wiedzę i umiejętności dzięki którym nie tylko zaskoczysz znajomych ale przede wszystkim zdobędziesz szansę na pracę w zawodzie baristy. Szkolenie baristyczne I stopnia to: kompleksowe omówienie różnych rodzajów kaw, poznanie wszystkich najistotniejszych parametrów prawidłowego espresso, zaznajomienie się z regionami upraw kawowców, a także sposoby zbierania, wypalania i różnice w smaku oraz aromacie kawy. Prowadzony przez nas kurs baristy w Krakowie składa się aż w 70 procentach z zajęć praktycznych! W trakcie realizacji kursu, każdy z jego uczestników wykorzystuje ponad 0,5 kg kawy i 10 litrów mleka do nauki! Każdy barista odbywający kurs musi osobiście przećwiczyć wykonanie napojów. Regulujemy młynek, przygotowujemy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian boskiego napoju. Podczas kursu baristy przerabiamy również wstęp do Art - Latte, czyli malowania dekoracji za pomocą odpowiednio spienionego mleka. Wszystkie ćwiczenia wykonujemy na profesjonalnych gastronomicznych kolbowych ekspresach ciśnieniowych i wysokiej jakości kawach. • Pochodzenie kawy, regiony upraw. • Gatunki kaw - różnice • Mieszanki kaw - omówienie, charakterystyka • Rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki • Wypalanie i przechowywanie kaw - omówienie • Kofeina i jaj wpływ na człowieka - pozytywny i negatywny • Parametry prawidłowego espresso, jak rozpoznać prawidłowo wykonane espresso - omówienie • Ristretto, Americano, Coretto, Mocha, Con Panna, Cappuccino, Latte Machiato, Espresso Machiato, Irish cafe, Ice cafe • Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka) - najczęściej popełniane błędy • Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego • Obsługa klienta przy barze, dobór porcelany, wzorcowe serwowanie kaw • Zajęcia praktyczne: wykonywanie wszystkich poznanych kaw przez każdego z kursantów - zarówno z pomocą szkoleniowca jak i samodzielnie • Zasady spieniania mleka do różnych kaw • Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami • Latte art - wstęp: prezentujemy dwa podstawowe wzory lane z ręki - serce, rozeta • Malowanie wykałaczką – prezentacja
od 519 zł
Oferta ważna do: 20.05.2022, 18:08
Oferta z: Super Prezenty
Przejdź do oferty
Galicyjska Szkoła Smaku Ul. Kurzei 17/9, Kraków