Szkolenie baristyczne z certyfikatem

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Teraz masz okazję nauczyć się jak ją profesjonalnie przygotowywać! Celem szkolenia jest: kompleksowe przygotowanie do pracy w kawiarni pozyskanie informacji na temat uprawy owocu kawowca - zielonego ziarna nauka przygotowywania kaw czarnych metodami przelewowym, tj. drip, chemex, aeropress itp. opanowanie 3 podstawowych wzorów na kawie, tj. serce, rozeta, tulipan - technika latte art pozyskanie wiedzy na temat prawidłowej sprzedaży w pracy w segmencie HoReCa - techniki sprzedaży Program szkolenia Dzień 1 HISTORIA KAWY I PODSTAWOWE INFORMACJE - teoria- historia odkrycia kawy- wędrówka kawowca po świecie- uprawa- gatunki i odmiany- rodzaje zbiorów- rodzaje obróbek- sztuka wypalania kawyORGANIZACJA MIEJSCA PRACY - teoria- rozmieszczenie poszczególnych elementów baru- odpowiednie zatowarowanie baru / zapobiegawczość- znaczenie organizacji miejsca pracyESPRESSO - teoria- historia espresso- budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego- parametry poprawnego espresso- przygotowanie espresso krok po kroku / błędy wykonania- ekstrakcja - poprawna/ błędy ekstrakcji (degustacja) ESPRESSO - praktyka- ćwiczenie parzenia poprawnego espresso- ustawianie młynka - zrozumienie istotności/ wpływ na smakMLEKO - teoria- skład mleka / charakterystyka- rodzaje mleka / napoje roślinne- proces spieniania mleka - demonstracja- cappuccino - charakterystyka / demonstracja- latte art - podstawowy wzór “serce”- latte art - poprawne wykonanie / demonstracjaMLEKO - praktyka- nauka poprawnego spieniania mleka- przygotowywanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art “serce”LATTE ART - KONTYNUACJA- cappuccino z wzorem serca -praktyka- “tulipan” - demonstracja - praktykaDzień 2KAWY CIĄG DALSZY- przypomnienie wiadomości z dnia 1- kawa speciality - czym jest, jak odróżnić, gdzie kupićKAWA CZARNA – CO MA WPŁYW NA SMAK (degustacja)- grubość i równość mielenia- proporcja wody do kawy- odpowiednie parametry wody (mineralizacja i chemia wody, temperatura)- agitacja podczas parzenia- czas parzeniaMETODY ALTERNATYWNE- czym są metody alternatywne- demonstracja dostępnych metod METODY ALTERNATYWNE - PRAKTYKA / PORÓWNANIE METODAeropress, Kalita Wave, Hario v60, Chemex, The Gabi Master A CoffeeDripper, Delter Coffee PressCAPPUCCINO - PRAKTYKA- serce, tulipan, rozeta - praktyka
od 890 zł
Oferta ważna do: 12.08.2020, 09:04
Oferta z: Super Prezenty
Przejdź do oferty
Warszawa, Wrocław, Poznań, Kraków, Łódź, Katowice