Warsztaty kuchni francuskiej w Warszawie

Zapraszamy na kulinarną podróż do Francji, której kuchnia jest znana i ceniona na całym świecie. Kuchnia francuska jest delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna, jej bazą są świeże produkty kupowane na lokalnych straganach, które stanowią o wysokim poziomie kuchni i kucharza. Choć powszechnie kojarzymy ją z żabimi udkami, ślimakami i pieczonymi kasztanami, kuchnia francuska to doskonałe ryby i owoce morza, świetnej jakości mięsa, zjawiskowe sery i wyjątkowa kultura kosztowania wina. Warsztaty gotowania kuchni francuskiej to 4 godziny rozpieszczania podniebienia nowatorskimi wydaniami klasycznych dań, wzbogacone solidną porcją wiedzy. Na początek uczestnicy zapoznają się z bogatą historią i specyfiką kuchni francuskiej i jej kontekstem kulturowym. W części praktycznej kursanci poznają podstawy klasycznych technik krojenia, nauczą się sposobów obróbki oraz gotowania wybranych mięs oraz owoców morza, a także będą mieli okazję sprawdzić się pod okiem trenera w sztuce aranżacji talerza. Całość dopełni wspólna kulinarna uczta! Prezent zawiera: Wykład teoretyczny, obejmujący składniki kuchni, filozofię, zasady i tradycje. Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw. Część praktyczna – przygotowywanie 5 potraw dostosowanych do sezonu Wspólną degustację przyrządzonych potraw. Menu poglądowe: Anges a cheval – ostrygi zawinięte w bekon i grillowane podane na grzance z chałki Moules mariniere – małże duszone w białym winie, czosnku, chilli, pietruszce, podane z bagietką Królik w sosie musztardowym podawany z chrupiącą bagietką Sałata z lekkim vinaigrette, figami i aromatyczną gorgonzolą Creme brulee z pomarańczą
od 319 zł
Oferta ważna do: 21.08.2022, 02:08
Oferta z: Super Prezenty
Przejdź do oferty
Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)