Kurs kelnerski z certyfikatem
Fascynuje Cię gastronomia? Obsługa klientów nie jest Ci obca, ale chciałbyś podnieść swoje kwalifikacje? A może planujesz zacząć nową pracę? Kurs kelnerski z pewnością spełni Twoje oczekiwania!
Przyjdź i naucz się pracy kelnerskiej od podstaw. Zajęcia teoretyczne pozwolą Ci zrozumieć specyfikę pracy, a część praktyczna pozwoli zdobyć umiejętności, niezbędne do pracy.
PROGRAM KURSU:
DZIEŃ I (wykład i ćwiczenia)
1. Wygląd i prezencja kelnera
- cechy osobowe dobrego kelnera
- kultura obsługi gości przy stole z elementami wiedzy psychologicznej
- sprzedaż sugestywna
- napiwki – nagroda za dobrze wykonaną pracę kelnera.
2. Karty menu
- znaczenie znajomości karty menu i karty win
- podawanie kart menu
- doradzanie przy wyborze potraw.
3. Przygotowanie sali konsumenckiej
- przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów
- przygotowanie pomocnika kelnerskiego.
4. Techniki nakrywania stołów bielizną stołową
- metoda składania obrusów
- techniki rozkładania obrusów
- technika zdejmowania obruSU
- zmiana obrusU w obecności gości.
5. Dekoracja stołu
- zasady dekorowania stołu
- elementy dekoracyjne
- dekoracyjne składanie serwet półciennych.
6. Nakrywanie stołów
- nakrycie proste
- nakrycie rozszerzone
- przygotowanie nakrycia w obecności gości.
7. Przenoszenie tac i zastawy stołowej
- przenoszenie talerzy
- przenoszenie bulionówek
- przenoszenie szkła i filiżanek
- przenoszenie sztućców
- przenoszenie półmisków.
8. Zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji
- zbieranie talerzy po konsumpcji
- zbieranie zastawy stołowej na tacę.
DZIEŃ II (ćwiczenia)
1. Przebieg obsługi gości
- powitanie i zajmowanie miejsc przez gości
- przyjmowanie zamówienia
- serwowanie potraw i napojów
- rozmowa z gośćmi
- realizacja rachunku
- pożegnanie gości
2. Ogólne zasady obsługi
- kolejność podawania potraw i napojów
- kolejność obsługi
- skargi i reklamacje
- postępowanie z trudnym gościem
3. Metody obsługi
- serwis niemiecki
- serwis rosyjski
- elementy serwisu francuskiego
- serwis bufetowy
4. Podawanie napojów bezalkoholowych
- podawanie gorących napojów bezalkoholowych
- podawanie zimnych napojów bezalkoholowych
5. Podawanie napojów alkoholowych
- podawanie piwa
- techniki podawania wina oraz dekantacja wina
- podawanie wódek
- dobór alkoholi do potraw
6. Organizacja obsługi przyjęć okolicznościowych
- przygotowanie sali, nakrywanie i dekoracja stołów
- techniki obsługi gości.
7. Konsultacje indywidualne
- tworzenie profesjonalnego CV.
8. Egzamin końcowy.
Zdobądź nowe kwalifikacje. Wyróżnij się wśród innych!
Ogólnopolska Szkoła Barmanów, Warszawa, Wrocław, Poznań, Kraków.
Pogoda nie ma wpływu na realizację usługi
16 godzin - dwa dni (poniedziałek-wtorek)
1 osoba
Dane kontaktowe do Organizatora widoczne będą na zakupionym Voucherze.
12 miesięcy od dnia nabycia
Wymagana wcześniejsza rezerwacja. Na realizację zabierz ze sobą voucher podarunkowy.
Tutaj możesz zadać pytanie dotyczące prezentu.
Prawdziwi klienci. Autentyczne przeżycia. Szczere opinie.